Експерт розповів про підсумки саміту НАТО для України

Україна не заявивши на саміті НАТО про членство в альянсі, сприяє досягненню цілей Російської Федерації.





Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів експерт із міжнародних відносин Олександр Хара.

Як оцінюєте підсумки саміту для України?
- Після розвалу Радянського Союзу, Росія не становила загрозу. Збройні сили НАТО були скорочені. Зараз намагаються зміцнити східні кордони в країнах, які відчувають загрозу з боку РФ. Альянс зосередився. Побачив сенс свого буття, який полягає не лише у тому, щоб брати участь у миротворчих операціях.

Акцент поставлено на співробітництво з не членами альянсу, які важливі з точки зору убезпечення кордонів.
Для України ключова річ - обсяг допомоги й взаємодії, яку може отримати.Що означає "поглиблене партнерство" України в НАТО?

- Жодних документів, що альянс створює окремий формат для співробітництва не було. Тому "поглиблене партнерство" - може бути просто гарною назвою. Як угода України про асоціацію з ЄС. Звучить красиво, але членства не означає. Питання не в назві, а у змісті партнерства. У напрямках допомоги, яку отримаємо. Подивимося. Порошенко має звичку інтерпретувати щось на свій манер. Свого часу казав про миротворчу місію ООН, озброєну місію ОБСЄ, але ці питання не були опрацьовані.

Щоб стати членом Північноатлантичного альянсу маємо виконувати критерії у військовій та політичній сфері. Бо це військово-політичний блок. Потрапити туди можуть тільки демократичні країни. Для вступу потрібно багато реформ у цивільній сфері, а не військовій.

Що з перспективою членства України в НАТО?

- У документі, затвердженому за результатами засідання комісії НАТО-Україна, не йдеться про набуття членства в альянсі. Це прокол.

На Бухарестському саміті 2008 року було засвідчено, що можемо стати членом альянсу, якщо буде відповідна заявка, підтримка народу й виконання умов. Тоді була перемога. Мали у кожному наступному документі закріплювати, що хочемо цього.

Нині в документах прописано не членство, а досягнення критеріїв для нього. Це різні речі.

Зміст російської агресії - унеможливити інтеграцію України в європейські структури. Якщо в риториці відмовляємося від членства, фактично виконуємо одну з цілей Кремля.

Ще один негативний момент підсумкового документу - майже половина про Мінські домовленості. Їм взагалі там не місце. Документи саміту про наші взаємини з альянсом. Як їх оцінюємо й куди далі маємо спільно рухатися. Тому було б достатньо, що НАТО підтримує цілісність України, суверенітет та не визнає окупації Криму й Донбасу.

Пакет допомоги НАТО Україні: що він у себе включає?

- Маємо 5 трастових фондів. Починаючи з гуманітарних - реабілітація військових, до бойових - реформування в сфері комунікації та контролю розвідки й технологій, тобто сучасних систем управління військами. Казали про 40 нових напрямків. Формально в документі їх ще не відзначено. Має бути повний спектр, починаючи від військової освіти до реформування Міністерства оборони, логістики, формування відповідних структур за взірцем натівських. Забезпечення повної сумісності. Розглядатиметься можливість встановлення зв'язків між оборонно-промисловими комплексами України з відповідними натівськими підприємствами. Це важливо. Маємо якнайшвидше відходити від російської залежності.

Чи є рух у напрямку надання Україні летальної зброї?

- Президент сказав, що в цьому немає потреби. Його тактика, стратегія була обрана не до саміту НАТО. Говорив, що альтернативи Мінським домовленостям немає. Конфлікт на Донбасі можна залагодити лише дипломатією, а при такому курсі, зброя нам не потрібна. Цим загнав Україну в кут.

Що з реформами, які оцінки зробленого?

- Відмітили певний прогрес. Досягнення, щодо макроекономічної стабілізації, державних закупівель, реформи поліції та військової. Кроки в напрямку децентралізації, реформи судової системи, боротьби з корупцією і в підтримці умов МВФ. Більше вітали плани щодо реформування. Якщо подивитися на Україну за останні 10 років, плани у нас гарні, але з їх реалізацією складніше.

У порівнянні, щодо Грузії, чітко прописано, що є великі досягнення в реформах. Тому це офіційна оцінка НАТО, на скільки українська влада "гарна" в реформуванні.

Чим конкретно допомагатимуть далі?

- Напрямки допомоги визначені. Отримуватимемо допомогу за системою трастових фондів або конкретно. Трастові фонди працюють наступним чином: обирається напрямок і країна керівник проекту. Потім інші підписуються на нього і дають інструкторів, обладнання чи гроші. Від успіху реалізації проектів залежить чи фінансуватимуть далі. Конкретна допомога - коли країна бере на себе реалізацію певного напрямку.

На саміті прийняли рішення відправити в Україну старшого координатора допомоги. Дивитиметься на плани, графіки й координуватиме, як це відбувається.

Які основні сигнали були для Москви?

- Росію публічно назвали не загрозою, а викликом. Про це сказав президент Польщі Анджей Дуда під час відкриття саміту. Тобто дії РФ щодо України, войовнича риторика щодо членів Північноатлантичного альянсу та вторгнення у повітряно-морський простір НАТО - це для них лише виклики, а не безпосередня загроза. Але йдучи на зустріч східно- та південноєвропейським країнам-членам, які побоюються агресивної політики Росії, альянс створить чотири батальйони. Цим встановить там свій прапор. Якщо Росія нападе, боронитимуть свої країни не литовські, естонські, латвійські чи польські військові, а представники ключових країн НАТО. Агресія у такому випадку, викличе реакцію всього альянсу. Головне повідомлення саміту для Кремля: напад на одну країну альянсу - напад на всіх. Буде відповідна реакція, як звичайними так і ядерними збройними силами.

Але з іншого боку, Москву закликають до розмови. Показують, що є багато інших проблем - міжнародний тероризм, Сирія. Закликають відновлювати партнерство та довіру.

Які були заяви щодо війни в Україні?
- Захід дотримується формату, про який говорить Петро Олексійович. Вважають, Мінські домовленості - шлях до вирішення конфлікту. Якщо Україна так каже, що можуть говорити вони. Підтримують нашу територіальну цілісність. Визнають, що для врегулювання конфлікту на Донбасі необхідне виконання безпекових умов і лише потім політичних. Вимагають деокупації Криму.

Комментарии