Археологи дослідили систему безпеки єгипетських пірамід

При спорудженні Великої піраміди в Гізі в якості системи безпеки від грабіжників будівельники використовували складну систему блоків та жолобів.



Комп'ютерна графіка допомогла вченим реконструювати систему безпеки. Ця система є примітивним механізмом з сучасної точки зору. 



Втім, на той час механізм вважався складним . Його розробили спеціально для того, щоб захистити поховальні камери, де знаходився фараон. Повідомляє Planet-Today.

Вхід в усипальницю був замурований. Але існувала і певна система безпеки, яка не давала зламати вхід: приховані від очей ряди жолобів та блоків, що знаходяться за стіною. Як тільки правитель був похований, механізм приводили в дію. Гранітні плити опускалися по жолобах, утворюючи кам'яну пробку, яка захищала вхід.

Але ця система не врятувала Велику піраміду від розграбування. Ще в стародавні часи зробили вхід у поховальну камеру.

Як розповідає Марк Ленера, піраміда приховує у собі величезну кількість таємниць. Зараз фахівці займаються пошуками таємних кімнат, які створювали з метою безпеки, аби грабіжники помилилися і прийняли ці кімнати за поховальну камеру.

Як повідомлялося раніше, американські та ізраїльські археологи виявили поруч з містом Ашкелон на півдні Ізраїлю кладовище філістимлян. При розкопках знайшли численні людські останки та артефакти XI-VIII століття до н. е.

джерело

Комментарии