Незручна правда: бурштиновий «клондайк» в Україні розцвів при Порошенку — Bloomberg

Торгівля бурштином почала бурхливо розвиватися в останні три роки, коли обсяги експорту в Китай різко зросли, а ціна збільшилася приблизно в п'ять разів, до 5 тисяч доларів за фунт.


Неподалік від села Кухітська Воля, розташованого на заході України, густий ліс змінюється пустирем, поцяткованим заглибленнями, заповненими каламутною рідиною, в якій плавають гілки дерев і чагарників. Місцеві жителі називають це місце «клондайком»: це місце, де сотні чоловіків і жінок, стоячи по коліно у в'язкій рідині, незаконно видобувають бурштин - зкам'янілу викопну смолу дерев, які загинули 40 мільйонів років тому. 



За допомогою насосів, що працюють на газі, ці люди закачують воду на глибину в 3-6 метрів, в результаті чого на поверхню піднімається рідка багнюка, в якій зустрічаються шматочки бурштину. Як тільки старателі чують наближення незнайомого автомобіля, вони швидко вантажать своє обладнання на машини і їдуть. Через п'ять хвилин там вже нікого немає.

Це місце є одним з безлічі українських бурштинових «клондайків», де незаконні старателі добувають цей камінь. За оцінками Державного геологічного комітету, на заході України в надрах землі знаходиться близько 15 тисяч тонн бурштину, і, оскільки правоохоронні органи - а також корумповані місцеві чиновники - не справляються з навантаженням, незаконний видобуток бурштину вже давно витіснив більш дорогі законні методи видобутку. «Ця земля знищена, - говорить Михайло Бояркіна, глава геологічного комітету. - Ніхто не захоче вкладати в неї кошти».

«Недавні сутички між представниками поліції і все більш безцеремонними старателями змусили президента Петра Порошенка відправити туди загони спеціального призначення, щоб вони допомогли впоратися з незаконною торгівлею. Однак у зв'язку з тим, що велика частина таких родовищ знаходиться в сільських районах, куди можна дістатися лише на всюдиходах, а також з тим, що пильні місцеві жителі завжди готові підняти тривогу при появі незнайомців, поліція практично безсила. Спіймати їх майже неможливо, - сказала Оксана Сайчішіна, співробітниця поліції Рівненського району, де розташовано безліч родовищ бурштину. - Навіть якщо ми з'ясуємо, де вони працюють, на той час, коли ми будемо там, вони вже встигнуть втекти і сховатися».


Місцеві жителі вважають незаконний видобуток бурштину єдиним способом заробити на життя. Старателі працюють групами приблизно по шість чоловік, які управляються з насосом і потім ділять виручку. Світлана, 45-річна колишня вихователька дитячого саду, працює на «клондайк» вже більше року. Одягнена в робочий костюм кольору хакі, Світлана зізналася, що її зарплата в 1,2 тисячі гривень в тиждень (48 доларів) не залишила їй іншого вибору. «Тут я за один день можу заробити стільки, скільки я заробляла за місяць», - каже вона, монотонними рухами просіюючи каламутну воду в пошуках шматочків бурштину. Хоча вона боїться загрузнути і загинути в ямі, замаскованій каламутною рідиною, Світлана не збирається повертатися до своєї колишньої роботи. «Держава не може про нас подбати, тому нам самим доводиться це робити», - пояснює вона. Світлана, яка відмовилася назвати своє прізвище, каже, що поліція надає їм 12-годинний «захист» - тобто обіцяє не ловити їх, поки вони добувають бурштин - за 500 доларів за кожен насос. Представники поліції не захотіли прокоментувати ситуацію.


Торгівля бурштином почала бурхливо розвиватися в останні три роки, коли обсяги експорту в Китай різко зросли, а ціна збільшилася приблизно в п'ять разів, до 5 тисяч доларів за фунт. Покупці укладають угоди з місцевими жителями прямо у них вдома, як пояснив Ігор, чоловік в армійській формі, сховавший обличчя під в'язаною балаклавою. Він займається організацією видобутку бурштину в цьому селі. «До нас їдуть звідусіль - з Києва, з Польщі і навіть з Китаю», - додав він.


Незаконний видобуток призводить до пошкодження каменів і зниження ціни, що в кінцевому підсумку шкодить старателям, як каже Дмитро Тіаглій, директор державного підприємства «Бурштин», яке займається обробкою бурштину. Вода, яку використовують незаконні старателі, пошкоджує камінь, від чого він сильно втрачає в ціні, і зазвичай, за його словами, вони добувають не більше трьох чвертей запасів бурштину. Законні методи видобутку дозволяють акуратно видалити шари грунту і повністю просіяти всю землю, щоб витягти всі досить великі шматки бурштину. За словами Тіаглія, його компанія, що займається обробкою каменів, але не має права їх добувати, зазнає труднощів у пошуках постачальників і в даний час навіть закуповує бурштин в Польщі. Оскільки в Україні практично не існує компаній, які видобувають бурштин на законних підставах, його майстри звільнилися, щоб знайти собі більш прибуткову роботу - вони або приєдналися до незаконних старателів, або виїхали до Польщі.


Багато старателів кажуть, що видобуток бурштину треба легалізувати і що вони готові платити податки, якщо більша частина цих грошей буде залишатися в їхньому регіоні. «Я б хотів, щоб люди мали можливість вести свій невеликий бізнес і добувати бурштин на законних підставах», - говорить Олександр Васильєв, колишній незаконний старатель, який зараз працює в регіональній раді в Рівному. Тим часом старателі - і їхні доходи - почала витісняти державу, беручи на себе її функції. Вони організували фонд підтримки поранених солдатів, побудували дитячий майданчик в місцевому парку і оплатили будівництво церкви, чиї синьо-золоті куполи гордо височіють над селом. Усередині храму поки що стоять ліси, проте отець Роман, молодий священик в чорному вбранні, який стежить за ходом будівництва, говорить, що будівництво завершиться вже до кінця року - «якщо нам допоможуть». Тобто якщо незаконні старателі внесуть свій вклад.

До вищевикладеного залишається додати, що стало можливим таке неподобство в Україні саме в останні роки з тієї простої причини, що президентом країни став два роки тому олігарх, барига і злопам'ятний жлоб - як вважає лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.
Навіть за часи шахрая і бандита Януковича такого бардака на даному терені в Україні не було. Оскільки Порошенко є найгіршим з усіх українських президентів, включаючи його «папередніка».

А недавно і колишній соратник нинішнього президента Міхеїл Саакашвілі визнав, що «Порошенко переплюнув навіть Януковича».


Комментарии