Нормандська четвірка не може дійти консенсусу через вибрики Росії

Очільники трьох МЗС у Берліні не змогли узгодити ключових питань щодо ситуації на Донбасі. Росія вказує на помилки України, а Німеччина у традиційній манері вкотре констатує факт – «консенсусу не досягнуто».



Новину передає «Преса України».

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін пояснив, чому сторони не дійшли згоди.

«Ми не дійшли згоди. Російська сторона представила свої варіанти виборчого законодавства. Але я сказав пану Лаврову, що ми здатні самі написати українське законодавство, і ніякі поради нам не потрібні. Таким чином, у цьому питанні у нас немає ніякого прогресу, і ми працюватимемо над цим питанням надалі», - заявив Клімкін.

Очільник російського міжнародного відомства Сергій Лавров, у власному коментарі по закінченні зустрічі, зауважив, що проведення виборів на південному сході України неможливе без виконання низки умов.

«Повинен бути закон про вибори, який буде узгоджений з Донецьком і Луганськом, це ж пакеті повинно бути рішення про особливий статус Донбасу, як формі закону, так і у формі поправки до Конституції, і звичайно ніякі вибори неможливі, поки не буде амністії», - сказав він журналістам у Берліні.

Лавров також заявив, що Росія не змінюватиме позиції. Як і раніше РФ говрить про вибори, статус, конституційна реформу і амністію, як про «взаємозалежні фактори для досягненя миру на Донбасі».

«На наше переконання, поки цей пакет не узгоджений і не схвалений, а схвалювати його, звичайно ж, повинна Верховна Рада. Вибори проводити буде практично неможливо», - резюмував Лавров.

У стриманій манері ситуацію прокоментував німецький політик, очільник МЗС Франк-Вальтер Штайнмайер.

«Організація підготовки до цих виборів залишається дуже складною, погляди на цю ситуацію з різних сторін різні. Складно досягти консенсусу між сторонами конфлікту. Пропозиція української сторони обговорювали з російською стороною, обговорювали, хто може брати участь у цих виборах. Обговорювали проблему біженців і переселенців, які живуть і на території України і Росії», - підсумував Штайнмайер.

Нагадаємо, раніше у Німеччині заявляли, що потреба у подібних переговорах існує, адже умови Мінська не виконуються.


Комментарии