ТАРИФНА АРИФМЕТИКА ЯЦЕНЮКА: У СКІЛЬКИ УКРАЇНЦЯМ ОБІЙДЕТЬСЯ ГАЗ В КВІТНІ

Відповідно до підписаного з Міжнародним валютним фондом меморандумом, газ для українського населення подорожчає вже 1 квітня. За підрахунками прем’єр—міністра України Арсенія Яценюка, в квітні українцям за 200 кубометрів блакитного палива доведеться заплатити1082 грн замість 720 грн.



Згідно з формулою, озвученої Яценюком, для того, щоб розрахувати вартість газу для українців, необхідно вартість імпортного газу (наданий момент близько $200) помножити на курс долара і додати 4% спеціального збору і 20% податку на додану вартість. До отриманої сумидодається вартість транспортування (895,8 грн). В результаті, тисяча кубометрів газу коштуватиме 7219 грн. А 75% від цієї суми (мінімальнавартість газу для українців) — 5414 гривень.

Таким чином, у квітні, згідно з формулою, 200 кубометрів газу обійдуться українцям в 1082 грн замість 720 грн. А вже у травні такий же обсягблакитного палива буде коштувати 1442 грн.

Як пояснили в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, рішення про те, скільки продавати газ українцям, ще не прийняли. На даний момент йдуть активні обговорення, в тому числі і з представниками МВФ. «Питання тарифів на газ регулюється постановою Кабінету міністрів. Поки що такої постанови немає. Зараз говорити рано», — зазначила прес-секретар Минэнрегоугля Анна Дудка.
У свою чергу директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський передбачає, що в результаті підписання нового меморандуму з МВФ тариф на газ може зрости до 8600 гривень

«Взагалі очікувати якихось варіантів зниження ціни не доводиться. Про це можете забути відразу. Тому що в меморандумі з МВФ прописаноце підвищення. І в меморандумі МВФ, який готується, написано, що уряд не піде на перегляд соціальних норм у бік полегшення життяпростих людей. Тобто зниження тарифів не буде», — зазначає він.

У той же час експерт з питань енергетики Володимир Саприкін переконаний — підвищувати тариф на газ до кінця опалювального сезону не варто, так як це негативно вплине на добробут українців. «Я б зараз не рекомендував підвищувати ціну на газ, так як опалювальний сезон не закінчився. У людей і так нема грошей, допомоги не все покривають. Подейкують, що введуть законопроект про призначення пені за несплату послуг ЖКГ. Дуже часто служби, які носять квитанції на оплату послуг, запізнюються. Тобто приносять квитанції не вчасно, це автоматично викличе потік призначення пені. Зрештою, люди взагалі можуть перестати платити у зв’язку з регулярним підвищенням тарифів», — пояснює експерт.

Глава «Укргазвидобування» Олег Прохоренко впевнений, що високий тариф на газ для населення дозволить збільшити видобуток газу в Україні. «За рахунок вирівнювання цін на наш газ з ціною імпорту ми зможемо поступово збільшувати інвестиції в зростання видобутку. Вкінцевому підсумку це дасть нам велику здобич нашого українського газу і тоді ми станемо набагато менше залежні від імпорту», — заявивчиновник.

Однак Землянський зазначає, що «Укргазвидобування», яка займається видобутком українського газу, отримує від «Нафтогазу України» все 1590 гривень за тисячу кубометрів газу, в той час як «Нафтогаз України» продає блакитне паливо за 7188 гривень. Отриманих грошей, впевнений експерт, не вистачає для інвестицій у власний видобуток, крім того, «Укргазвидобутку» доводиться платити 50% ренту на видобуток газу. Отримані за рахунок ренти кошти спрямовуються на компенсацію субсидій для населення.
Експерт в енергетичній сфері Ірина Протопопова відзначає, що вже зараз в уряду не вистачає грошей для того, щоб компенсувати енергокомпаніям ті кошти, які вони витрачають на субсидії для населення. Платежі затримуються, а ситуація буде тільки поглиблюватися. На засіданні Ради оптового ринку електроенергії кілька тижнів тому прийняли рішення звернутися до Кабінету міністрів з проханням знайти додаткові джерела для фінансування субсидій. Разом із зростанням тарифів на субсидії доведеться виділяти більше коштів.

Глава НКРЭКУ Дмитро Вовк прогнозує збільшення «соціального» тарифу на газ для населення на 53% (на 1 900 грн) — до 5 500 грн за 1 тис.куб. м (з податком на додану вартість) з 1 квітня 2016 року.

Источник.

Комментарии