Псевдодефіцит прісної води на півострові та шантаж «гоблінцями» Москви

Всі водосховища окупованого півострова наповнені на 100%, запасів вистачить на опалювальний і курортний сезони.


"Реальної загрози дефіциту прісної води в Криму нині не існує. Але так звана «влада» автономії намагається шантажувати федеральний центр повідомленням про імовірну засуху. Тим же лякає й самих кримчан. Нещодавно тут оголошено так званий «режим підвищеної готовності» - «через дефіцит прісної води». Ця шокуюча новина з'явилася на урядовому сайті республіки і відразу була розтиражована провідними медіа Росії та України", - написав журналіст Тарас Колісник у своєму блозі на Укрінформ, передають Патріоти України.

Усіх примусили хвилюватися, та тільки мешканці самого Криму не можуть зрозуміти, що відбувається. Водосховища по всьому півострову залиті доверху. Як свідчать кримські інтернет-форумчани і - опосередковано - окремі місцеві видання, води так багато, що дамби можуть не витримати. Ще в кінці січня спеціальні комісії перевіряли готовність шлюзів до аварійного скидання води в разі паводку. Тоді ж Держкомводгосп Криму офіційно повідомив: всі водосховища республіки наповнені на 100%, запасів вистачить на опалювальний і курортний сезони. За даними відомства, обсяг закачаної води в наливні водосховища значно перевищує показники минулого року.

Головне джерело вологи для кримської столиці - п'ятикілометрове в діаметрі Сімферопольське водосховище. Минулої осені від нього залишалася жалюгідна калюжа. По дну найбільшого штучного водоймища гуляли корови. Сьогодні гігантська водяна лінза розтягнулася до горизонту.

Звідки ж узявся недорікуватий за стилем документ за підписом так званого «глави регіону» Сергія Аксьонова, якщо цитувати його дослівно: «Ввести в Республіці Крим режим підвищеної готовності органів управління та сил територіальної підсистеми попередження і ліквідації надзвичайного стану в зв'язку з загрозою надзвичайної ситуації природного характеру регіонального рівня реагування»?

Але ж тут вже і так діють два режими надзвичайної ситуації - у зв'язку з українським енергетичним блекаутом і африканською чумою свиней. Схоже, чиновникам так сподобалося працювати в режимі надзвичайного стану, що вони готові оголошувати його з будь-якого приводу. Для координації дій щодо третього створено черговий міжвідомчий штаб. Вже й оголошено головне його завдання - вирішити проблему «забезпечення питних і господарсько-побутових потреб населення міст Керч, Феодосія та Ленінського району».

Однак досить приїхати в східно-кримський райцентр Леніно, щоб переконатися: русло каналу на Керч переповнене. Води більш ніж достатньо, перебоїв немає. То чому «влада» б'є на сполох?

Відповіддю можуть бути цифри з Програми водозабезпечення РК. Цей документ було прийнято два місяці тому на засіданні так званої ради міністрів республіки. Згідно з ним до 2017 року передбачено реалізацію комплексу заходів з берегоукріплення, реконструкції 14 кримських водосховищ та будівництва 23 нових. На все це члени кримського уряду хочуть отримати 5,5 мільярда рублів. Причому 5,2 млрд. рублів з вказаної суми повинен виділити федеральний бюджет. У режимі загальноросійської бюджетної економії Москва навряд чи зможе викласти п'ять «ярдів» на зміцнення кримських берегів. Тому єдине, що може гарантувати отримання грошей, - це гучно проголошений дефіцит прісної води.

Як розповідає уродженка керченського району Аршинцево, історик і журналістка Оксана Шеремет, раніше тут воду відключали по днях, а то і по тижнях. Відключення були звичною справою, вода для Аршинцево вважалася вічною проблемою. «Сьогодні проблеми немає. Буває, рвуться старі труби, але ремонтники відновлюють подачу в лічені години. Інша річ - інерція місцевої влади. Кримські чиновники переконані: легше підняти панічний хай, щоб все за них вирішували федерали», - каже вона.

Неймовірно, але в нинішньому урядовому розпорядженні про режим надзвичайного стану особливо наголошується, що дефіцит «пов'язаний з припиненням подачі води Україною з річки Дніпро по Північно-Кримському каналу (СКК)». Ось ще одна, м'яко кажучи, дивна річ: канал перекрили навесні 2014-го, а дефіцит чомусь вималювався аж зараз.

На підтвердження думки журналістки і незалежно від неї російське ділове Інтернет-видання «Fxstock.ru» у своїй публікації нещодавно зазначило, що «саме так і діють незаконні кримські керівники. Від попередження про те, що ситуація погіршиться, людям ні холодно, ні жарко, адже ніякого просвіту в кінці тунелю вони знову так і не побачили. Тим не менше ні слова в тому ж повідомленні (про можливий надзвичайний стан - Т.К.) не було сказано про те, як і хто взагалі буде займатися виправленням ситуації в кращу сторону. Вони лише регулярно попереджають про проблеми, а також намагаються підлаштовуватися під складні умови».

За словами заступника голови Держкомводгоспу Криму Володимира Лисенка, «ніякої критичної ситуації щодо питної води насправді немає». Він же несподівано зізнається: «Східний Крим гарантовано забезпечений як мінімум на найближчі десять місяців. У тому ж Феодосійському водосховищі води на 1.800 тисяч кубів більше норми. Центральні райони, західне узбережжя і Південний берег півострова взагалі забезпечені на рік-два вперед. Оголошений урядом «режим підвищеної готовності» потрібен нам, перш за все, для вирішення фінансових та технічних питань».

З другого боку, заслуговує на увагу той факт, що АР Крим заборгувала Україні чималу суму за водопостачання впродовж попередніх років. З цього приводу процитуємо ще один об'єктивний висновок, зроблений тим же російським виданням «Fxstock.ru»: «В цілому борг Криму перед Україною досяг позначки 200 тисяч американських доларів. Час показав, що росіяни не здатні в найкоротші терміни справлятися зі створеним дефіцитом в основних галузях. Це свідчить про те, що Україна мала як мінімум кілька об'єктивних причин для того, щоб припинити регулярні поставки води на півострів. Що стосується заборгованості, то вона тягнулася ще з 2013 року, коли жителі Криму ще мали можливість насолоджуватися мирним життям і не уявляли, що до них прийдуть озброєні окупанти».

Як бачимо, справа зовсім не в дефіциті прісної води на півострові, а в шахрайських потребах самозваної верхівки вирішити «фінансові проблеми».
джерело
<!— ????? ??????? ? ????? —>

Комментарии