"Цілий Афганістан за один рік": Експерт про втрати російської армії у Сирії і на Донбасі

Кремль може уникнути масштабних людських втрат, якщо у Москві вистачить розуму все-таки дати наказ вийти з Сирії повністю і виконати Мінські угоди на Донбасі.


Незважаючи на те, що Путін демонстративно оголосив про виведення військ з території Сирії, Пентагон не спостерігає масштабного скорочення російських військ в регіоні. На думку американців, це був обман, мета якого - виграти час для Асада напередодні масштабних переговорів щодо Сирії. У той же час передові підрозділи США і Туреччини вже знаходяться на сирійській території, що, втім пройшло непоміченим. Про це пише Віктор Шевчук на сайтіrusjev.net, передають Патріоти України.

Поки що дії цих підрозділів обмежуються координацією наступу сирійської опозиції і коригування ударів авіації та артилерії коаліції, однак скоро все може змінитися. Кремль же знаходиться як в Сирії, так і в Україні в абсолютно непривабливому становищі.

17 березня Британія підписала меморандум про розширення військового співробітництва з Україною. У той же час США готові виділити в 2016 році на військову тематику українським партнерам більше 300 млн. доларів США. У тому числі це сучасні засоби боротьби з танками, а також можливо ПЗРК і снайперське оснащення. Новітні протиснайперські комплекси привезла і Британія.








Це і сучасні системи, обладнані аудірадаром і балістичним обчислювачем, які дозволяють знімати снайперів супротивника на дистанції до 1800 метрів, точно визначаючи їх місце розташування. І ці системи вже випробувані на фронті в зоні АТО. Застосовуючись в комплексі з протитанковим озброєнням, вони виявляються досить ефективні, в той же час не порушуючи умови перемир'я, згідно з мінськими угодами.

Тактика ЗСУ проста - наносити удари по противнику високоточною протитанковою зброєю і снайперськими системами, вибиваючи їх на першій лінії своєї оборони. Це виявилося ефективним - тільки за період з 10 по 15 березня в Росію вивезено близько 60 тіл російських військових.

Скільки було таким чином вбито бойовиків точно не відомо. У разі масштабного застосування такої тактики, втрати бойовиків і російських військових тільки протягом 2016 року можуть досягти більше 3000 чоловік, в разі продовження спроб атакувати українські підрозділи.

До цього додаються і сучасні засоби розвідки ЗСУ, зв'язок і "нова" артилерія, яка завжди напоготові. ППО України посилилася майже в 2 рази у порівнянні з літом 2014 року. В 1,5 рази посилилося авіаційне угрупування ЗСУ. Оцінка Генштабу ЗСУ дає цифру втрат до 1000 російських військовослужбовців протягом першого-другого тижня у випадку відновлення повноцінних військових дій на Донбасі.

У Сирії ситуація ще гірша. Справа в тому, що там угрупованню приблизно з 5000 російських військовослужбовців, у яких в союзниках тільки виснажена армія Асада, протистоїть кілька добре озброєних антиасадівських угруповань. Це крім анти-асадівської опозиції на півночі, серйозні сили ІДІЛ і курдська опозиція.

А зараз найімовірніше і турецькі спецпідрозділи. Таким чином "фінт вухами" Путіна, коли він під гаслами припинення операції в Сирії, все ж більшу частину угруповання ризикнув залишити, може вилитися як мінімум в масштабну поразку і термінову панічну евакуацію, але вже не на папері.






Справа в тому, що тільки за останні два тижні російські втрати склали близько 10-ти військовослужбовців із спецпідрозділів Росії на території Сирії. Але масштабного наступу на сили Асада ще не робилося, хоча з початку березня у опозиційних сил відзначається масова поява досить сучасних ПЗРК, за допомогою яких тільки в березні було збито два літаки. Відзначено і обстріли російських Т90 сучасними тандемними ракетами ПТРК TOW у районі Алеппо.







Кремль залишився фактично один на один з противником, оскільки армія Асада знаходиться в стані апатії, Іран вивів свої підрозділи, а втрати Хезболла складають до 50% особового складу. Остання атака ІДІЛ дозволила цій терористичній силі захопити велику кількість зброї і боєприпасів у асадівських сил. Також почалися внутрішні розбірки і в асадівських силах - днями в районі Дамаска збунтувалася танкова бригада, яка відмовилася підкорятися Асаду.






Таким чином Кремль може отримати в Сирії не тільки масштабний обвал фронту, але і не менш масштабний "удар в спину" від дезорієнтованих сил в Дамаску, за чим піде стрімкий відступ і евакуація російської армії, однак за оцінками аналітиків в цьому випадку втрати російських сил можуть скласти до 50% особового складу, адже єдиним каналом термінової евакуації може виявитися тільки узбережжя, а небо буде закрито - опозиція вже зараз знаходиться в 30 кілометрах від основного аеродрому - Латакії.

До цього потрібно додати і неодмінні втрати при спробі розблокувати сили перед евакуацією, втрати російського персоналу в Дамаску в разі повстання окремих військових підрозділів Асада, яким там все виразніше пахне.

Таким чином в "драматичному" варіанті сценарію для ЗС РФ втрати на обох театрах військових дій - в Сирії і Україні можуть досягти 7000 - 8000 до кінця 2016 року. Фактично це цілий Афганістан за один рік. Але будемо сподіватися, що в Кремлі вистачить розуму все ж вийти з Сирії повністю і виконати Мінські угоди.


Комментарии