Міністр енергетики Демчишин спробував перекласти борг ЛНР за електроенергію на український бюджет

Близький до Петра Порошенка російський бізнесмен Костянтин Григоришин продає електроенергію на територію так званої ЛНР. І навіть не перереєстрував бізнес в Україні



Міністерству енергетики не вдалося "пробачити" борги Луганського енергетичного об'єдання перед Енергоринком, хоча таке рішення намагався пролобіювати особисто міністр Володимир Демчишин.
Володимир Демчишин. Фото: Укрінформ

Про це написав у своїй статті, опублікованій на "Економічній правді", заступник міністра Кабінету міністрів Вадим Гламаздін.
"Луганське енергетичне об'єднання (ЛЕО) - підприємство, що належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину та є монополістом з постачання електроенергії в Луганській області. Воно також відповідає за постачання електроенергії на неконтрольовану територію. ЛЕО накопичило борг перед ДП "Енергоринок" (оптовий продавець електроенергії) в розмірі більше 1,2 млрд грн. Більшу частину боргу становить несплата за електроенергію, поставлену на захоплені Росією території.

Тобто ЛЕО отримує електроенергію від Енергоринку, але не платить за неї, - розповыв Вадим Гламаздын. - За наявною інформацією, ЛЕО збирає гроші зі споживачів, але просто не платить їх Енергоринку. Крім того, ЛЕО відмовляється перереєстровуватися на підконтрольній Україні території".
З інформацією чиновника, Міненерго запропонувало провести рішенням Кабміну схему, як не лише "пробачити" борги ЛЕО, а й забезпечити постачання електроенергії на неконтрольовані території Луганської області на постійно-безоплатній основі, тобто за гроші українських громадян: "Воно вийшло на уряд з пропозицією замінити приватне ЛЕО як постачальника електроенергії на неконтрольовані території Луганської області на державне підприємство "Регіональні електричні мережі" - РЕМ. Це при тому, що РЕМ ніколи не працювало з кінцевими абонентами, наприклад, населенням.
До того ж, воно має значно більші борги перед Енергоринком. Найцікавіше - на момент внесення пропозиції РЕМ знаходилося у процедурі банкрутства та мало арештовані рахунки, тобто не могло проводити розрахунки. І міністр знав про це. Тобто пропозиція означала: "пробачити" борг приватній компанії без шансів колись його повернути і дати їй можливість отримувати через РЕМ електроенергію на неконтрольовану територію - безоплатно і без шансів на оплату. Пропозицію Міненерго в інтересах компанії, що, підкреслю, відмовляється перереєстровуватися на українській території, уряд не ухвалив".
Російський бізнесмен Костянтин Григоришин - давній приятель та бізнес-партнер президента Петра Порошенка. Завдяки президентові люди Григоришина вже увійшли до правління державних підприємств, Міністерства енергетики та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у цієї сфері. Більшість його бізнес-інтересів такожсконцентрована в енергетиці.

Комментарии