Повзучий наступ на Донбасі: Гібриди готуються тікати з Докучаєвська (КАРТА)



Локальні зіткнення на південному напрямку, що тривали з кінця лютого, переросли в масштабне (за мірками війни на Донбасі) просування позицій ЗСУ



На тлі повідомлень зі Світлодарської дуги, де бойовики визнали свої втрати в 5 загиблих і 7 поранених в уражених ПТКРами "Уралах" у районі Калинового, надійшли новини з південного напрямку протистояння

Спочатку біля Новотроїцького бійці 41-го мотопіхотного батальйону (переформатований батальйон територіальної оборони "Чернігів-2" у складі 72-ї механізованої бригади) підбили із СПГ-9 ворожий БМП-1, який намагався обстрілювати наші позиції. А потім 14-а бригада зайняла раніше нічийну смугу в районі траси Маріуполь – Донецьк, впритул підійшовши до села Ясне (всього приблизно 1,5 км вперед). Таке просування саме тут стало можливим завдяки багатьом факторам – перш за все через те, що тут, на відміну від густонаселених передмість Донецька та Горлівки, голий степ із поодинокими зеленими насадженнями (посадками).



Набагато важливішим психологічним фактором впливу на бойовиків і місцеве населення стало перенесення прикордонниками контрольного блокпосту "Перлина" на 5 км по трасі в бік Донецька. У відповідь "прикордонники ДНР" були змушені перенести свій блокпост вглиб "своєї" території – ближче до Оленівки.

Фактично таке просування ЗСУ ставить у вразливе становище позиції незаконних збройних формувань в Оленівці й особливо в Докучаєвську, де і так уже останні кілька місяців поширюються панічні чутки про швидке "падіння" міста. Робить свій посильний внесок у нагнітання обстановки і "міністерство правди ДНР", яке поширило 14 квітня інформацію про просування з боку Маріуполя в напрямку Донецька величезної колони українських танків (у страху очі великі – заявили про 100 одиниць, хоча могли і про 200).

Ще одним трендом донецької пропаганди стали "снайпери НАТО", які кошмарять "мирних ополченців". Цим самим намагаються пояснити різко збільшені втрати від снайперського вогню ЗСУ. Визнати перевагу українських снайперів, які отримали якісну західну зброю і пройшли підготовку за стандартами НАТО, вони, звісно, не зможуть ніколи.



Що зробить супротивник у відповідь на таке серйозне погіршення свого становища на південному напрямку поки що можна тільки гадати – адже наявних резервів не густо – всі відносно боєздатні частини задіяні під Авдіївкою та Горлівкою. А формувати нові навіть при наявності великої кількості зброї і боєприпасів – непросто через гостру нестачу особового складу. Минулого тижня прийшло чергове непряме підтвердження цього – на цей раз від ГУР МО України. Розвідники оприлюднили інформацію, згідно з якою у в'язницях Горлівки, Тореза і Сніжного "командуванням 1-го армійського корпусу" проводиться рекламна кампанія, у ході якої ув'язненим пропонується повна амністія з погашенням судимостей і "підйомні" у розмірі 10 тис. російських рублів. У будь-якому випадку "якість" такого "людського матеріалу" уявити нескладно, та й навіть на елементарну підготовку необхідний час.

Загалом такі маневри в "сірій" зоні практично по всій лінії фронту показують, хто на сьогодні володіє як тактичною, так і стратегічною ініціативою. Якою буде відповідь і чи буде вона взагалі, покаже літо, яке, швидше за все, буде дуже спекотним.


Комментарии