Юля здала Крим: Після інциденту з Кужель, Тетерук завдав удар по Тимошенко

На думку народного депутата від фракції “Народний фронт” Андрія Тетерука, стенограма РНБО по Криму може стати непрямим доказом того, що між лідером партії “Батьківщина” Юлією Тимошенко і президентом РФ існували домовленості.


Андрій Тетерук звинуватив Юлію Тимошенко у здачі Криму, передає “Хвиля“. Адже саме Тимошенко наполягла “ні в якому разі не чинити опору російській агресії в Криму”.

“Що означають слова Тимошенко на засіданні РНБО у лютому 2014-го? Те, що вона буквально наполягала ні в якому разі не надавати ніякого збройного опору у відповідь на військову агресію Росії в Криму. Згадайте, які стосунки були між президентом РФ і Тимошенко, коли вона була прем’єр-міністром України? Тимошенко не раз хвалилася своїми хорошими, дружніми відносинами з Путіним. Вона зустрічалася з ним під час агресії Росії проти Грузії, глузувала з тим, як поводився Михайло Саакашвілі. До речі, в 2008 році саме фракція «Батьківщини» категорично відмовилася засудити дії Росії в Південній Осетії, навпаки, Тимошенко наполягала, що саме Грузія напала на Росію », – заявив Тетерук в коментарі виданню “ГОРДОН”.

Нардеп нагадав, що після втечі Віктора Януковича і розпаду фракції Партії регіонів, “Батьківщина” стала найбільшою фракцією в парламенті.

“Сама Тимошенко пояснила свою присутність на засіданні РНБО 28 лютого 2014 року тим, що вона була лідером найбільшої фракції в Раді. Саме від рішення фракції Тимошенко багато в чому залежало прийняття Радою відповідних постанов про введення воєнного стану під час анексії Криму. У стенограмі чітко вказано, як Тимошенко каже: “Я не хотіла виступати, але як лідер найбільшої партії коаліції не можу мовчати”, – підкреслив Тетерук.

“Саме тому я припускаю, – продовжив нардеп “Народного фронту”, – що в лютому 2014 року існували певні домовленості між Тимошенко і Путіним: вона сприяє окупації Росією України, а натомість отримує від Кремля преференції і політичні дивіденди. Наприклад, Росія зробила б Тимошенко президентом України, як свого часу зробила президентом Януковича, надаючи йому максимальну підтримку, в тому числі пропагандистську. Саме під повним патронажем і контролем Янукович довів Україну до повного занепаду. У 2010-му році президентські амбіції Тимошенко не реалізувалися, вона вирішила відігратися в 2014-му, тому і наполягала не чинити опір анексії Криму. Думаю, це і було частиною плану взаємовигідного “співпраці” Путіна і Тимошенко”.

Тетерук підкреслив, що саме Тимошенко не раз заявляла, що Олександр Турчинов, який відразу після перемоги Майдану був призначений виконуючим обов’язки президента України, “здав Крим”.

“Пані Тимошенко закидала в інформаційний простір заяви про те, що нібито Турчинов і його “безвідповідальні дії” призвели до здачі Криму. Оприлюднена стенограма доводить зворотне. До речі, соратники Тимошенко зараз запевняють, що публікація стенограми – це помста за вихід “Батьківщини” з коаліції. Це не правда.

Ми провели перше засідання парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони 5 лютого 2016 року задовго до виходу фракції Тимошенко з коаліції. 12 лютого відправили запит з проханням оприлюднити стенограму закритого засідання РНБО. Сьогодні цей документ був отриманий і опублікований на сайті комітету. Тепер кожен бажаючий може переконатися, хто і що говорив на РНБО під час початку російської агресії в Криму”, – зазначив Тетерук.

Нардеп додав, що навряд чи оприлюднена стенограма призведе до кінця політичної кар’єри Тимошенко. Але їй варто зрозуміти, що рано чи пізно треба нести відповідальність за свої слова і дії. “Я бачу, що Тимошенко дуже потужний політик, має вплив. Але вона повинна зрозуміти, що від її слів і дій в першу чергу страждають прості люди, які їй вірять, а вона їх обманює”.


Комментарии